Deltävling 2 i The Real Melodifestival 2012

Här nedan följer de åtta bidragen till andra deltävlingen i The Real Melodifestival 2012. Rösta på din favorit bland dessa stofilhits senast kl 21.30 lördagen den 11 februari.

1. Trio me’ Bumba: Hey di bay

Gruppen som slog igenom 1963 och samma år turnerade med Beatles. Observera dock att Beatles var förband åt Trio me’ Bumba, och inte tvärtom.

2. Alice Babs: Han hette Elmer

525 svenska män har tilltalsnamnet Elmer. Upphovsman till sången är Roland Eiworth som en gång i tiden var chef för radions underhållningsavdelning och efterträddes på den posten av Tage Danielsson.

3. Åke Uppman: Jag är en man

Åke Uppman är en av musikklubben Sunkits stora favoriter. Även om klubben numera är nedlagd finns deras sajt kvar. Där skriver de om Åke Uppman: ”Åke Uppman var en tidig företrädare för svensk outlaw-country. Klassisk är Jag är en man, där Åke sjunger »Jag är en man som träffat många kvinnor / även på krogar och bordeller« och man hör direkt att… nej, det har du inte.”

4. Mona Wessman: Gå och göm dig Åke Tråk

Tredjeplatsen i Melodifestivalen 1968 nådde Mona Wessman med denna sång. Samma år sjöng hon den i ”Åsa-Nisse och den stora kalabaliken”, som blev sista filmen med John Elfström som Åsa-Nisse och Gustaf Lövås som handelsman Sjökvist. Sistnämnde är riktigt svängig i klippet.

5. Martin Ljung: Ratataa

Text och musik: Povel Ramel. Hämtad ur filmen ”Ratataa eller The Staffan Stolle Story” från 1956, i regi av Hasse Ekman. Släkten Lefverhielm är drabbad av en förbannelse: föremål tillverkade av Leipzigermässing har genom historien varit till stort bekymmer för släkten. Och nu faller statarpojken Vicke (Martin Ljung) offer för förbannelsen – i form av cymbaler av Leipzigermässing. Martin Ljung var en av sångarna i vinnarbidraget i The Real Melodifestival 2010, ”Var är tvålen?”.

6. Nacka Skoglund: Vi hänger me’!

Efter fotbolls-VM 1958 i Sverige spelades den här låten in. Stikkan Anderson var upphovsman till den. Kika gärna på skivans baksidestext och dess Nacka-parlör!

7. Arne Qvick: Brevet till mamma

Sången är visserligen från så sent som 1976, men Arne Qvick platsar alltid i stofilhitssammanhang. 1999 fanns låten med på cd:n ”Två glada laxar” med låtar av Snoddas och Arne Qvick (därav den något missvisande benämningen i Youtube-klippet). I The Real Melodifestival 2010 kom Arne Qvick åtta i finalen med sin hit ”Rosen”.

8. Ann-Cathrine Widlund: Bonden och bilen

En låttext som inte liknar någon annan!

10 februari 2012. Etiketter: , , , , , , , . Deltävling.

Kommentera

Be the first to comment!

Lämna en kommentar

Trackback URI